Cześć kochani!!! Szybki post z cyklu – co dzisiaj na obiad… Nieśmiertelna i klasyczna zupa pomidorowa – jeśli już jakiś czas jej nie przygotowywaliście, namawiam do odświeżenia przepisu. U mnie dzisiaj zupa znikła niemal w mgnieniu oka. A wyszła na prawdę pysznie.
Składniki:
5 skrzydełek kurczaka
1 pęczek młodej włoszczyzny
2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
sól i pieprz do smaku
bazylia (najlepsze świeże listki, ja dzisiaj użyłam suszonej)
listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 łyżki śmietany 18%
makaron/ziemniaki/ryż
koperek do posypania i dekoracji
Wykonanie:
Skrzydełka opłukałam pod zimną wodą i włożyłam do garnka napełnionego do połowy również chłodną wodą. Postawiłam na gaz i doprowadziłam do wrzenia. Na małym ogniu gotowałam około 20 minut , co jakiś czas zdejmując szumy.
Teraz pora, aby do mięsa dołożyć obraną włoszczyznę. Dorzucam też listek laurowy i ziele angielskie. Dalej wszystko gotuję, aż warzywa będą miękkie.
Włoszczyznę i mięso wyjmuję z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Do bulionu dodaję pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wsypuję tez cukier, delikatnie solę i pieprzę. Dodaję bazylię. Mieszam i doprowadzam do wrzenia i gotuję około 10 minut.
Zupę dokładnie blenduję, tak aby miała aksamitną, gładką konsystencję. Próbuję i doprawiam jeszcze do smaku.
Do miseczki przekładam śmietanę, a następnie po łyżce dodaję do niej gorącą zupę i energicznie mieszam. W ten sposób śmietana się zahartuje i nie zważy, gdy będę ją wlewać do zupy.
W oddzielnym garnku ugotowałam makaron gwiazdki (może to być też ryż lub ziemniaki – zależy z czym lubicie jeść pomidorową). Nakładam porcje makaronu na głębokie talerze. Wlewam gorącą zupę i posypuję koperkiem.
CoÅ› pysznego!!!
Ps. Warzyw i mięsa na którym gotował się bulion nie wyrzucam!!! Zmielone są doskonałe jako farsz do pierogów. Ze skrzydełek dużo mięsa nie będzie, dlatego ja jutro zamierzam przygotować farsz jedynie z warzyw do których dodam kaszę.
Na koniec zostawiam Wam filmik, który kiedyÅ› nakrÄ™ciÅ‚am – w roli głównej pomidorowa 🙂