Pierwsza rzecz, jaką należy zrobić, to włożyć jajeczka do miski z wodą. Te jajeczka, które pływają po powierzchni wody to zbuki, czyli jajeczka nieświeże. Jajeczka nadające się do jedzenie to te, które opadły na dno miski. To właśnie je będziemy gotować.
W garnku zagotowujemy wodę ze sporą ilością soli. Ostrożnie przekładamy jajka do wody. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo 4 minuty ( na miękko zaledwie 1 minutę).
Ugotowane, przekładamy do miski z zimną wodą. Czekamy aż ostygną. Wyjmujemy je i turlamy po desce przyciskając dłonią tak, aby dokładnie pokruszyć całą skorupkę. Znów wkładamy jajka do wody i bez żadnych problemów je obieramy – skorupka schodzi właściwie sama.
Jajeczka przepiórcze sprawdzą się świetnie na świątecznym stole, pełnią funkcję dekoracyjną. Można też je wykorzystać do niewielkich przekąsek, np. koreczków lub roladek – przepisy znajdziecie na moim kanale.
Smacznego!