Dania obiadowe

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

Jak zrobić tradycyjne placki ziemniaczane chyba każdy wie. Dlatego dzisiaj propozycja wariacji na temat placków – zrobimy je z kiszoną kapustą i daje Wam słowo, że wyjdą przepyszne!

Składniki:

7-8 ziemniaków

30 – 40dag kapusty kiszonej odciśniętej z soku

sól, pieprz

1 cebula

2 jajka

2 czubate łyżki mąki

olej do smażenia

Wykonanie:

Na początek kapustę drobno siekam. Obrane ziemniaki ścieram na tarce – połowę na najmniejszych oczkach, tak aby powstała miazga ziemniaczana. Drugą połowę na większych dziurkach, aby otrzymać niewielkie wiórki – po połączeniu wszystkich ziemniaków faktura placków będzie dużo ładniejsza.

Do startych ziemniaków dorzucam posiekaną drobno cebulę, 2 jajka, kapustę, mąkę i doprawiam solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Jeżeli ciasto okaże się zbyt rzadkie, można dodać jeszcze odrobinę mąki.

Placuszki kładę łyżką na gorący olej, smażę z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosem czosnkowym.

Tak mnie znaleźli:

  • placki ziemniaczane z
  • placki ziemniaczane z kapusta
  • placki ziemniaczane z kapusta kiszona przepis
  • placki ziemniaczane z kapustą kiszoną przepisy
  • placki ziemniaczane z kiszoną kapustą przepisy
  • placki ziemniaczane z kiszoną kapustą jaka to kuchnia?
  • placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
  • placki z kiszonej kapusty i ziemniaków
  • placki ziemiaczane z kapusta kiszną
  • placki z ziemniakow i kapusty kiszonej
  • kryska

    Jaka może byc orientacyjna waga tych 7-8 ziemniaków ?