Dania obiadowe

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane są jednym z ulubionych dań u mnie w domu 🙂 Co ciekawe, niektórzy jedzą je z sosem czosnkowym, inni posolone, a pozostali posypane cukrem … Grunt, że wszystkim smakują!

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 jajka

1

oliwa

2 czubate łyżki mąki pszennej

pieprz i sól

Wykonanie:

myjemy i obieramy. Potem ścieramy je na tarce na małych oczkach. 1-2 można zetrzeć na większych dziurkach, aby powstałe większe wiórki, wtedy placki będą miały ładniejszą fakturę.

Gdy skończymy ścierać ziemniaki, obieramy cebulę i ją również ścieramy na tarce.

Masę ziemniaczano-cebulową odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dobrze mieszamy. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodajemy jeszcze łyżkę mąki.

Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta ziemniaczanego na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron. Na koniec warto takie placki położyć na chwilę na papierowym ręczniku, aby zebrać nadmiar tłuszczu.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • jak zrobić placki ziemniaczane
  • jak sie robi placki ziemniaczane
  • jak zrobic plendze
  • placki ziemniaczane ankagotuje
  • jak zrobic plindze
  • placki ziemniaczane anki
  • jak zrobic pledze
  • jak zrivic pledze
  • jak upiec placki ziemniaczane
  • jak upiec dobre plscki ziemniacxane
  • Dziękuję bardzo za dobrze zrobiony filmik z przepisem. A co sądzisz o dośc nietypowym pomyśle smażenia placków bez oleju czy tłusczu, po prostu bezpośrednio na rozgrzanej patelni? Niektórzy lubią tak, gdyż chcą otrzymać placki bez takiej ilości tłuszczu i co za tym idzie bez dodatkowych kalorii. Pozdrawiam

    • Anka

      Pomysł bardzo fajny, tylko mi niestety bez tłuszczu placki się przypalają …

  • Uwielbiam je, super pokazane. Mogę jeść takie co drugi dzień i nigdy nie mam dosyć.