Kasze i zboża

Jak ugotować ryż?

Jak ugotować ryż? Zazwyczaj wyjmujemy torebkę z pudełka, wrzucamy do osolonego wrzątku, a po 20 minutach woreczek z ryżem wyjmujemy z wody, odcedzamy, przecinamy i gotowe 🙂

Ja dzisiaj proponuje zrobić to troszkę inaczej. Skorzystamy też z ryżu kupionego luzem – gotowanie w foliowych torebkach nie jest zdrowe i wskazane.

Na początek ryż wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod zimną, bieżącą wodą. Pozbywamy się w ten sposób zanieczyszczeń.

W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy ryż i mieszamy tak, aby tłuszcz obtoczył każde ziarenko. Podgrzewamy do momentu, aż ziarenka ryżu zaczną robić się przezroczyste.

Następnie zalewamy ryż zimną wodą w stosunku 1:2, czyli 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. Solimy. Doprowadzamy do wrzenia i przykrywamy pokrywką. Gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Po tym czasie wyłączamy gaz, a garnek owijamy kocem na 20 minut.

Spróbujcie, tak przygotowany ryż jest o niebo lepszy, od tego w torebkach.