Ciasta · Teoria zdrowego odżywiania się

Czerwone porzeczki – dlaczego warto je jeść?

og1a

Cześć kochani! Od dwóch lat jestem dumną właścicielką własnego ogrodu. Oczywiście, od początku wiedziałam, że musi się w nim znaleźć miejsce na warzywniak. Czy jest coś wspanialszego od jedzenia owoców i warzyw, które się samemu wyhodowało i patrzyło jak rosną od malutkiego ziarenka? Moja ogrodowa pasja i znajomość sadzenia i pielęgnacji roślin jest jeszcze w powijakach, ale już mogę poszczycić się pierwszymi sukcesami.

Otóż dwa krzaki porzeczek obrodziły mi pięknie krwistoczerwonymi owocami. Przyznam się Wam od razu bez bicia, że wszystkie wykorzystałam od razu do ciasta, na które przepis przypominam Wam na samym dole. Uwielbiam ciasto z porzeczkami, bo ich kwaskowatość neutralizuje nieco słodycz ciasta i w sumie smaki doskonale ze sobą współgrają.

Postanowiłam też przyjrzeć się czerwonym porzeczkom nieco bliżej i odkryłam, że są mega zdrowe i doskonale wpływają na nasz organizm. Tak w skrócie, oto 5 obszarów na które te owoce mają cudowne wręcz oddziaływanie:

  1. Dobroczynnie wpływają na układ krążenia. (Gdzieś czytałam, że kolor owoców mówi, na co są one dobre, a wszak czerwień porzeczki od razu kojarzy się z krwią.) Zawierają potas, który zapobiega nadciśnieniu, witamina PP reguluje poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy oraz wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. W porzeczkach są też kumaryny, które zmniejszają krzepliwość krwi, a to pozwala nam zredukować ryzyko udaru czy zawału serca. Co więcej – i tu dobra wiadomość dla wszystkich pań – jedzenie porzeczek łagodzi przebieg menstruacji i sprawia, że jest ona mniej bolesna.
  2. Doskonale działają na układ trawienny. Zawierają sporo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, pomaga usunąć z organizmu toksyny i reguluje wypróżnianie się. Jeżeli więc chcecie schudnąć lub cierpicie na przewlekłe zaparcia – jedzenie porzeczek to dobre rozwiązanie. Chociaż pamiętajcie, że porzeczki swoim cierpkim smakiem pobudzają apetyt, a z drugiej strony tłumią pragnienie.
  3. Działają moczopędnie. Zmieniają ph moczy z kwaśnego na zasadowy co znów zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach.
  4. Poprawiają odporność organizmu. Jako bogate źródło witaminy C działają przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Polecane przy infekcjach i przeziębieniach.
  5. Działają odświeżająco i pobudzająco. Dla tego zalecane są osobom starszym oraz tym, które odczuwają ciągłe zmęczenie.

No i co Wy na to? Pozostaje tylko powiedzieć: JEDZMY PORZECZKI!

og2a

No i obiecany przepis na ciasto z owocami, które zawsze wychodzi 🙂 Na filmie użyłam malin i borówek, ale wierzcie mi, z porzeczkami też smakuje wybornie!

Tak mnie znaleźli:

  • ciasta wigilijne