Dania obiadowe

Zapiekanka z ryżem, pieczarkami i jajkami

Witajcie! Dzisiaj przygotujemy ryżową zapiekankę z pieczarkami i całymi zapieczonymi jajkami.

Składniki:

400g ryżu

500g pieczarek

4 jajka

250g żółtego sera

2 większe cebule

1 łyżka masła

sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulę drobno siekam, a kroję w półplasterki. Na patelni roztapiam masło i wrzucam cebulę. Smażę ją, aż ładnie się zeszkli. Następnie dodaję , one puszczą sok i zmniejszą swoją objętość. Jeszcze je teraz posolę.

Do miękkich pieczarek dodaję ugotowany i dokładnie mieszam. gotowałam w osolonej wodzie, dlatego teraz doprawiam wszystko pieprzem, mieszam i próbuję. Ewentualnie jeszcze solę.

Masę ryżowo-pieczarkową przekładam do naczynia żaroodpornego. Łyżką robię w niej 4 wgłębienia. Jajka ostrożnie rozbijam, tak aby nie uszkodzić żółtek i wlewam w każde wgłębienie. Na koniec wszystko posypuję startym żółtym serem. Piekę w 180 stopniach przez ok 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, wierzch zapiekanki jest lekko chrupki, natomiast w środku jest mięciutki, aromatyczny ryż z pieczarkami i całymi jajkami. Polecam, bo danie jest przepyszne!

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • przepis na zapiekanke z ryżem i jajkami