Dania obiadowe

Risotto z zielonym groszkiem

Cześć kochani! Dzisiaj miałam wyjątkowo pyszny obiadek – może kogoś zainspiruję 🙂 Przygotowałam risotto z zielonym groszkiem – skorzystałam z groszku firmy . Zrobiłam je na białym winie i dodałam tarty ser owczy przywieziony z Podhala. Do tego drobiowe kotleciki – usmażyłam je wczoraj, ale w takiej ilości, że kilka zostało też na dzisiejszy obiad – wystarczyło podgrzać.

Jeżeli chcielibyście przygotować podobne risotto – podaję recepturę:

Składniki:

szklanka ryżu arborio

2,5 szklanki bulionu

0,5 szklanki białego wina

1 cebula

2-3 łyżki masła

4 łyżki tartego sera typu oscypek (myślę, że żółty ser również będzie pasował)

1 puszka zielonego groszku

Wykonanie:

Na dużej patelni rozpuszczam masło. Wrzucam posiekaną cebulkę i podsmażam do momentu, aż ładnie się zeszkli. Następnie dodaję ryż. Mieszam go z cebulą i podsmażam, aż ziarenka staną się szkliste. Wtedy dodaję chochelkę bulionu – bulion wlewam w odstępach chochelkami i za każdym razem czekam, aż ryż wchłonie płyn. Na końcu wlewam wino.

Gdy ryż jest już miękki i gęsty (ziarenka powinny wydzielić charakterystyczny klej) wrzucam tarty ser (odrobinę zostawiam do posypania po wierzchu), można dodać jeszcze łyżeczkę masła. Wsypuję odsączony , mieszam i próbuję. Teraz pora aby risotto doprawić – tradycyjnie sól, pieprz, może być też kurkuma … według własnego smaku, jednak moje danie nie wymagało zbyt wielu przypraw, bulion w którym ryż się gotował był mocno aromatyczny …

Risotto podałam w głębszym talerzu, gorące, posypane jeszcze wiórkami oscypka.

Smacznego!!!