Dania obiadowe · Kluski i makarony

Pierogi koperkowe z warzywami

fot5a

Cześć kochani!!! Dzisiaj szybki i prosty przepis na pierogi z warzywami – przepis w którym ja wykorzystałam pozostałe z rosołu, który gotowałam dzień wcześniej. Tym razem mięso zostało zjedzone, a ja zostałam z miską ugotowanej na miękko włoszczyzny 🙂 Żeby nie było tak prosto, do ciasta dodałam 2 łyżki posiekanego koperku. Wyszło pysznie i oryginalnie 🙂

Składniki farszu:

Warzywa pozostałe z gotowania rosołu (około 6 marchewek, seler, 2-3 pietruszki)

2 średnie cebule

sól, pieprz, curry, papryka słodka

ew. 2 ugotowane ziemniaki

Ciasto:

1/2 kg mąki

1 szklanka mocno ciepłej wody

szczypta soli

2 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie:

Najpierw przygotowuję ciasto. Połowę mąki wsypuję do miski, dodaję sól i zalewam ciepłą wodą. Mieszam łyżką. Następnie stopniowo dodaję resztę mąki i wyrabiam ciasto na ładną, zgrabną kulę. pod koniec dodaję i wyrabiam jeszcze chwilę, tak aby koper równomiernie w całym cieście się rozmieścił. Ciasto zostawiam na pół godziny w misce przykrytej ściereczką, tak aby odpoczęło.

fot3

W tym czasie możemy przygotować farsz. Cebulę drobno siekam i podsmażam delikatnie najlepiej na maśle. Gdy się zeszkli, zostawiam ją na chwilę do przestudzenia, a potem dodaję do miski z warzywami. Za pomocą blendera, wszystko miksuję na jednolitą masę. Na koniec doprawiam do smaku.

fot2

Ciasto rozwałkowuję cienko na oprószonym mąką blacie. Wycinam kółka, na każde kładę porcję farszu, lekko zwilżam brzegi ciasta i drugim kółkiem przykrywam. Dokładnie zlepiam brzegi.

fot1

Gotowe pierogi układam na ściereczce i przykrywam drugą, aby nie wyschły.

fot4

Pierogi wrzucam do gotującej się osolonej wody i czekam moment, aż wypłyną na powierzchnię. od tego momentu gotuję pierogi około 3 minuty. Podaję je dzisiaj z plastrami pieczonego boczku i domowymi kiszonymi ogórkami. Można też przygotować do pierogów okrasę – podsmażyć cebulkę na maśle, zrobić skwareczki z boczku, zrumienić bułeczkę tartą lub po prostu polać je roztopionym masłem.

I w ten sposób wykorzystałam wszystko co pozostało mi z gotowania rosołu, a jednocześnie przygotowałam przepyszny . Koperek w cieście pierogowym nie tylko fajnie i oryginalnie wygląda, ale też dodaje ciekawego smaku. Pycha!

fot6

 

Tak mnie znaleźli:

  • opolanka anka gotuje po slasku
  • przepisy na dania obiadowe
  • co na obiad ugotowac anka gotuje