Ryby

Paluszki rybne

Cześć!!! Zapraszam Was dzisiaj na pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach paluszki rybne. Idealnie smakują podane z sosem pomidorowym lub czosnkowym – najlepiej w oddzielnej miseczce.

Składniki:

40dag filetów dorsza (lub innej ryby, Waszej ulubionej)

1 jajko

sól, pieprz

mąka

bułka tarta

Wykonanie:

Filety osuszam papierowym ręcznikiem. Oprószam solą i pieprzem z obydwu stron. Odkładam ryby na przynajmniej godzinę, tak aby przeszły smakiem przypraw.

Następnie filety kroję w paseczki, kształtem powinny przypominać paluszki rybne. Każdy kawałek dokładnie obtaczam w mące, następnie w rozkłóconym jajku i bułeczce tartej.

Na patelni rozgrzewam olej i smażę paluszki rybne na złoto ze wszystkich stron. Rybę wyjmuję na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe, chrupiące paluszki podaję z sosem pomidorowym i sałatką coleslaw – oczywiście domowej roboty.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • gotowane paluszki rybne jak zrobic
  • jak się robi paluszki rybne