Leki z kuchni

Mikstura na przeziębienie – mleko z masłem i miodem

Jesień trwa w najlepsze – aż trudno uwierzyć, że piękne letnie dni pozostały tylko wspomnieniem. Na szczęście na razie możemy rozkoszować się prawdziwą złotą jesienią, ale słotne i chłodne dni czają się już za rogiem, dlatego dzisiaj kolejny sposób na wzmocnienie organizmu. Klasyka. Napój o którym wiedziała każda babcia. Napój, przez który wiele dzieci niemal wypłakało sobie oczy 😉 Doskonały na infekcję, chrypkę i kaszel. Mleko z masłem i miodem – i tu zaskoczenie – jak dla mnie pycha 😀

Składniki:

kubek ciepłego mleka

1 łyżka miodu

1 łyżka masła

Wykonanie:

Mleko musi być na tyle ciepłe, aby się w nim rozpuściło, a jednocześnie nie gorące, tak aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości.

Do ciepłego mleka najpierw dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż całe się rozpuści. Następnie dodajemy miód i ponownie mieszamy.

Jeżeli chcemy zwiększyć jeszcze działanie naszego napoju, można dodać przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku – wtedy jednak napój ma niezwykle oryginalny smak i potrzeba trochę samozaparcia, aby go wypić.

Gotowe!!!

Tak mnie znaleźli:

  • mleko z miodem i masłem
  • gorące mleko z miodem
  • mleko z masłem
  • mleko z maslem i czosnkiem
  • jak zrobić imbir z cytryną i miodem
  • mleko z miodem i masłem właściwości
  • jajko z mlekiem i miodem
  • mleko z miodem i maslem na co
  • mleko z miodem i maslem
  • mleko z masłem na co