Lekkie zupy

Krupnik

Witajcie moi drodzy!!! Dzisiaj u mnie w kuchni klasyka – na gotuję krupnik z kaszą jaglaną. Coś pysznego i zdrowego.

Składniki:

Mięso – ja mam kawałek żeberek

włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por)

3/4 szklanki kaszy jaglanej

4-5 średnich ziemniaków

2 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

1/2 cebuli

2 łyżeczki masła

1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Do garnka z zimną wodą wkładam umyte mięso, stawiam na gaz i zagotowuję. Następnie zmniejszam ogień, zbieram szumy, dodaję listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko powolutku gotuję około godziny.

Cebulę opalam na gazie lub na suchej patelni.

Obrane ziemniaki kroję w drobną kosteczkę. Ugotowane, miękkie mięso wyławiam razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Wrzucam natomiast włoszczyznę, opaloną cebulę – 2 marchewki starłam na tarce i dodam je później.  Dodaję też 1 łyżeczkę masła, solę i wsypuję kaszę. Gotuję około 25 minut i od czasu do czasu mieszam, aby kasza nie przywarła do dna.

Mięso obieram z kostek i drobniutko kroję. Włoszczyznę wyjmuję z zupy, a dodaję ziemniaki, starte marchewki i mięso. Gotuję aż wszystko będzie mięciutkie. Wyłączam ogień, dodaję jeszcze 1 łyżeczkę masła. Ewentualnie można zabielić zupę śmietaną, ale ja tego nie robię.

Na koniec posypuję krupnik natką pietruszki i gotowe! Smacznego!!!