Dania obiadowe · Mięsa i wędliny

Kieszonki drobiowe

Cześć!!! Zapraszam Was dzisiaj na wyjątkowe danie. Zrobimy dzisiaj kieszonki drobiowe z farszem serowo-grzybowym podane na duszonym ananasie. Brzmi smakowicie, prawda? I takie tez jest w rzeczywistości 🙂 Polecam!

Składniki:

6 pojedynczych

1 puszka ananasa w plastrach

1 łyżka tymianku

600g serka śmietankowego

2 garście orzechów włoskich

olej

1/2 litra rosołu

sól, pieprz

3 ząbki czosnku

1 niecała łyżeczka mąki

Wykonanie:

Na początku filety myjemy i oczyszczamy z błonek i żyłek. W każdym filecie, długim i ostrym nożem robimy kieszonkę – ważne, aby nie przebić kieszonki, bo wtedy może nam się z mięsa wydostać.

Do miski wrzucam serki, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i posiekane orzechy. Doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.

Napełniam farszem kieszonki w filetach. Otwór w mięsie spinam wykałaczkami i dla pewności przeplatam sznureczek. Gotowe, wypełnione farszem piersi kurczaka oprószam ze wszystkich stron solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam filety. Następnie dodaję bulion i duszę w nim roladki.

Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kosteczkę. Miękkie filety zdejmuję z patelni, a wrzucam pokrojonego ananasa. Duszę go, aż płyn nieco odparuje, a sos stanie się gęsty.  Dodaję mąkę, aby dodatkowo go zagęścić.

Na półmisku układam warstwę ananasa, a na nim pokrojone w plastry pełne pysznego serowo-orzechowego farszu.

Smacznego!!!