Ciasta · Potrawy świąteczne i wigilijne

Keks

Cześć kochani! Pokażę Wam dzisiaj jak zrobić jedno z najlepszych ciast na świecie, pachnące, pełne suszonych owoców, obowiązkowo zajmujące główne miejsce na wigilijnym stole. Pokażę Wam dzisiaj jak przygotować keks.

Składniki:

200g cukru

300g mąki

250g masła

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szczypta soli

2 łyżki mleka

400g bakalii

kandyzowana skórka owocowa do dekoracji

biała polewa

Wykonanie:

Ja skorzystam z gotowej mieszanki suszonych owoców, ale oczywiście można ją również skomponować samemu. Jeżeli owoce są duże, kroimy je drobno. Ja swoje zostawię takie jak są, wsypuję je do miski, dosypuję 2 łyżki mąki i mieszam, tak aby mąką oblepiła dokładnie bakalie – to zapobiegnie opadaniu owoców na spód ciasta podczas pieczenia.

Resztę mąki przesiewam do miski. Dodaję proszek do pieczenia i mieszam. W mleku rozpuszczam sodę. Żółtka oddzielam od białek. Masło kroję w kostkę, dodaję cukier i ucieram na najniższych obrotach na gładką masę. Następnie dodaję po 1 żółtku cały czas ucierając ( mniej więcej minuta ucierania na 1 żółtko)W między czasie do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.

Do masy z żółtkami dodaję mąkę i mleko z sodą. Na końcu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam drewnianą łyżką, aż piana połączy się z ciastem. Teraz już tylko dosypuję bakalie i ponownie mieszam łyżką.

Wszystko przekładam do foremki keksówki o długości 35 cm. Wysmarowałam ją masełkiem i wysypałam bułką tartą. Wyrównuję wierzch ciasta i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.

W połowie pieczenia, ostrym nożem nacinam wierzch ciasta wzdłuż, tak aby ładnie i równo pękło. Pod sam koniec pieczenia robię test suchego patyczka.

Gdy wystygnie,  dekoruję je białą polewą i kandyzowaną skórką owocową.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • keks
  • ja skorzystam z gotowej mieszanki suszonych owoców
  • budyniowe ciasto keks
  • Będziemy robić na święta

  • kek to zdecydowanie moje ulubione świąteczne ciacho 🙂

  • Emilia

    Przepis jest doskonały. Piekłam dwukrotnie w ciągu tygodnia. Udał się znakomicie. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Polecam wszystkim ten przepis.

  • Łukasz

    Czy masło w cieście można zamienić na margarynę do pieczenia?