Lekkie zupy

Kapuśniak – parzybroda

Uwielbiam kapuśniak – a Wy? Oto moja propozycja jak przygotować taką zupę.

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej

kostka mięsa

włoszczyzna

1 pętko kiełbasy

4 ziemniaki

1 cebula

3-4 ziarenka ziela angielskiego

2 listki laurowe

1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz

Wykonanie:

Do garnka nalewam zimnej wody, wkładam kostkę mięsa i doprowadzam do wrzenia. Wtedy zbieram szumy i dokładam obraną włoszczyznę. Wrzucam listki laurowe i ziele angielskie oraz majeranek. wszystko gotuję, aż warzywa zrobią się miękkie, a bulion esencjonalny.

W osobnym garnku ugotuję ziemniaki. Obrałam je i pokroiłam w kosteczkę. Wrzucam je do zimnej, osolonej wody. Gotuję na małym ogniu aż będą miękkie.

Z wywaru wyjmuję miękkie warzywa i mięso. Marchewkę pokroję i wrzucę z powrotem do bulionu. Do wywaru dodaję też pokrojoną kapustę kiszoną. Możemy jej też nie kroić, ponieważ tradycyjna nazwa kapuśniaku to parzybroda. Wtedy to długie i gorące niteczki kapusty ciągną się podczas jedzenia i parzą nas w brodę.

Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam kiełbaskę, którą pokroiłam w półplasterki. Przerzucam ją do garnka z gotującą się kapustą. Na pozostałym tłuszczyku podsmażam cebulkę, którą drobno posiekałam i również dodaję do zupy.

Na samym końcu, gdy kapusta jest już miękka, dodaję ugotowane ziemniaki. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • jak ugotować parzybrodę
  • piotr

    zazwyczaj nie jadam kapuśniaku ale ten smakował wyśmienicie