Przygotowanie warzyw i owoców

Kalarepa duszona w mleku z koperkiem

Bardzo lubię kalarepę na surowo – sporo posadziłam jej w ogrodzie i teraz tylko ją myję, obieram, kroję na plastry i chrupię. Jednak czasem warto spróbować czegoś nowego – i tak dzisiaj propozycja kalarepy duszonej. Będziemy ją dusić w mleku, które nada kapustce wyjątkową delikatność. Dodamy też koperek – jako kropka nad i 🙂

Składniki:

2 kalarepy

1/2 szklanki mleka

1 łyżka mąki

sól

1 łyżeczka cukru

1 łyżka masła

koper – ilość według uznania

Wykonanie:

Zaczynamy od umycia i obrania kalarepy. Następnie kroimy ją w drobną kosteczkę.

Do garnka przelewamy mleko, dodajmy cukier i masło. Włączamy malutki gaz i naszą miksturę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kalarepkę i gotujemy od 20 do 30 minut – aż kapustka zrobi się miękka. Pod koniec solimy i dodajemy posiekany koperek.

Aby zagęścić sos, rozrabiam w miseczce mąkę dolewając do niej płyn, w którym dusi się kalarepa. Następnie wlewam go do rondelka, mieszam i wyłączam gaz.

Taka duszona kalarepa jest delikatna i miękka i doskonale uzupełnia obiad. Smacznego!!!