Desery · Walentynki

Ciasteczka walentynkowe z marmoladą

Witajcie!!! Dzisiaj zapraszam Was na ciasteczka, które pięknie będą pasować na . Kruche, delikatne, z dodatkiem konfitury lub marmolady – pyszny .

Składniki:

250g mąki pszennej

100g cukru

cukier puder, którym potem posypiemy ciasteczka

1 szczypta soli

1 łyżeczka aromatu waniliowego

marmolada lub konfitura

125g masła

1 jajko

sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Do miski wrzucam miękkie, na wpół rozpuszczone masło, dodaję cukier i wszystko dobrze ucieram. Następnie wbijam jajko, dodaję łyżeczkę aromatu waniliowego oraz szczyptę soli i dalej ucieram. Wlewam sok z cytryny i stopniowo dosypuję mąkę – dalej ciast wyrabiam już ręką.

Gotową kulę ciasta umieszczam w torebce foliowej i wkładam na 30 minut do lodówki.

Ciasto dzielę na 4 części i każdą rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie na grubość ok 3mm. Wycinam serduszka – muszę ciasteczek mieć do pary, bo później będę je po 2 zlepiać ze sobą. W połowie ciasteczek wycinam mniejsze kształty – serduszko lub gwiazdki. Przenoszę wszystko na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piekę 12 – 14 minut – do lekkiego zrumienienia się ciasteczek.

Gdy przestygną, wszystkie z wyciętymi w środku wzorami przenoszę na jedną blaszkę i obficie posypuję cukrem pudrem. Natomiast całe ciasteczka smaruję warstwą marmolady – nie może być zbyt rzadka, aby z ciasteczka nie spływała. Na wierzchu układam opudrowane ciasteczka i lekko dociskam sklejając je ze sobą.

Gotowe ciasteczka wyglądają bardzo elegancko i dekoracyjnie, marmolada pięknie akcentuję kształty wycięte w ciastkach. Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • ciastka kruche serduszka z marmoladą