Dzisiaj przepis na pyszną, zdrową, niskokaloryczną zupę z boczniaków. Do jej wykonania będziemy potrzebowali:
1 pierś kurczaka
1 litr zimnej wody
włoszczyzna
1/2 cebuli (przypiekanej na patelni bez tłuszczu)
listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu
200g boczniaków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
majeranek, pietruszka, sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś kurczaka zalewamy zimną wodą, gotujemy. Łyżką zbieramy szumy. Dodajemy obraną włoszczyznę i przypieczoną cebulę. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. Wyjmujemy, kroimy w słupki. Cebulę wyrzucamy.
Boczniaki kroimy w paski i dodajemy do wywaru. Doprawiamy gałką, majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i warzywa w słupkach. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!