Pyszna, delikatna, kremowa zupa z kalafiora – warto ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Składniki:
1 kalafior
4 ziemniaki
1/2 pietruszki
1/4 selera
2 marchewki
1,5 l wody
1 cebula
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulkę podsmażamy na maśle w garnku. Dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i seler. Po chwili zalewamy wodą i gotujemy.
W tym czasie kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do zimnej i osolonej wody i odstawiamy.
Po pół godzinie do gotujących się warzyw dodajemy odcedzony kalafior. Gotujemy, aż wszystko będzie mięciutkie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Śmietanę rozcieńczamy odrobiną zupy i dodajemy. następnie wszystko miksujemy na gładki krem.
Smacznego!!!