Zupa krem z kalafiora

Pyszna, delikatna, kremowa zupa z kalafiora – warto ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Składniki:

1 kalafior

4 ziemniaki

1/2 pietruszki

1/4 selera

2 marchewki

1,5 l wody

1 cebula

1/2 szklanki śmietany

2 łyżki masła

sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulkę podsmażamy na maśle w garnku. Dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i seler. Po chwili zalewamy wodą i gotujemy.

W tym czasie kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do zimnej i osolonej wody i odstawiamy.

Po pół godzinie do gotujących się warzyw dodajemy odcedzony kalafior. Gotujemy, aż wszystko będzie mięciutkie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Śmietanę rozcieńczamy odrobiną zupy i dodajemy. następnie wszystko miksujemy na gładki krem.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz