Zupa jarzynowa
Dania z Multicookera Lekkie Zupy

Zupa jarzynowa

Hejka kochani!!! dzisiaj przepis na zupę – zdrową i pożywną. Przygotujemy ją z jarzyn razem z wkładką mięsną. Wykorzystamy też w przepisie multicooker.

Składniki:

1 por

2 pietruszki

2-3 marchewki

1/2 selera

sól, pieprz, olej

około 15 pieczarek

1 brokuł (umyty i podzielony na różyczki)

fasolka szparagowa

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

1 polędwiczka

1 cebula

Wykonanie:

Zaczynam od pokrojenia pieczarek na nieduże kawałki. Do misy multicookera wlewam olej – tak, aby przykrył dno i wrzucam pieczarki. Dodaję też posiekaną cebulę. Ustawiam w multicookerze program FRY na 15 minut. Pieczarki z cebulką podsmażam przy otwartej pokrywie, co jakiś czas mieszam, aby wszystkie składniki ładnie się przyrumieniły.

Teraz wkładam całą polędwiczkę, pokrojone w plasterki marchewki, startą na tarce pietruszkę, różyczki brokuł, pokrojonego w kostkę selera, poł-plasterki pora i fasolkę. Wszystko mieszam i zalewam wodą – jarzyny i mięso muszą nią być przykryte. Doprawiam solą i pieprzem, wrzucam listki laurowe i ziele angielskie. Zamykam pokrywę, ustawiam program SOUP – 1 godzina.

Po tym czasie zupa pięknie już pachnie. jeszcze tylko wyjmuję mięso, drobno je kroję i wrzucam z powrotem do zupy. Ustawiam kolejne 20 minut gotowania.

Zupa jest pyszna, delikatna w smaku, na samym końcu warto ją jeszcze spróbować przed podaniem i ewentualnie doprawić. Ja serwuję ją dzisiaj posypaną drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!!!

Znajdź wiÄ™cej:  ChÅ‚odnik ze szpinakiem

Dodaj komentarz