Hejka kochani!!! dzisiaj przepis na zupę – zdrową i pożywną. Przygotujemy ją z jarzyn razem z wkładką mięsną. Wykorzystamy też w przepisie multicooker.
Składniki:
1 por
2 pietruszki
2-3 marchewki
1/2 selera
sól, pieprz, olej
około 15 pieczarek
1 brokuł (umyty i podzielony na różyczki)
fasolka szparagowa
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 polędwiczka
1 cebula
Wykonanie:
Zaczynam od pokrojenia pieczarek na nieduże kawałki. Do misy multicookera wlewam olej – tak, aby przykrył dno i wrzucam pieczarki. Dodaję też posiekaną cebulę. Ustawiam w multicookerze program FRY na 15 minut. Pieczarki z cebulką podsmażam przy otwartej pokrywie, co jakiś czas mieszam, aby wszystkie składniki ładnie się przyrumieniły.
Teraz wkładam całą polędwiczkę, pokrojone w plasterki marchewki, startą na tarce pietruszkę, różyczki brokuł, pokrojonego w kostkę selera, poł-plasterki pora i fasolkę. Wszystko mieszam i zalewam wodą – jarzyny i mięso muszą nią być przykryte. Doprawiam solą i pieprzem, wrzucam listki laurowe i ziele angielskie. Zamykam pokrywę, ustawiam program SOUP – 1 godzina.
Po tym czasie zupa pięknie już pachnie. jeszcze tylko wyjmuję mięso, drobno je kroję i wrzucam z powrotem do zupy. Ustawiam kolejne 20 minut gotowania.
Zupa jest pyszna, delikatna w smaku, na samym końcu warto ją jeszcze spróbować przed podaniem i ewentualnie doprawić. Ja serwuję ją dzisiaj posypaną drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!!!