Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Lekkie Zupy Potrawy Świąteczne i Wigilijne

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Wyobrażacie sobie święta bez zupy grzybowej? Ja nie 🙂 Podaję ją tradycyjnie – z uszkami. Można też dodać do niej makaron lub ugotowane ziemniaki.

Składniki:

włoszczyzna

40g suszonych grzybów

2 łyżki masła

5 łyżek gęstej smietany

4 ziarenka pieprzu

sól

Wykonanie:

Grzyby zalewam ciepłą wodą i pozostawiam najlepiej na noc. Włoszczyznę myję i obieram. Wrzucam ją do garnka z zimną wodą razem z masłem, solą i pieprzem. Gotuję na małym ogniu, aż wywar stanie się esencjonalny i intensywny w smaku.

Grzyby kroję w paseczki, a wody w której moczyły się grzyby nie wylewam.

Pokrojone grzyby wrzucam do czystego, przecedzonego bulionu. Dolewam wodę z grzybów i gotuję około 20 minut.

Zanim dodam śmietanę, muszę ją zahartować. Nie chcę, aby zważyła się w mojej gorącej zupie. Dlatego stopniowo dolewam 1-2 łyżki bulionu do śmietany i energicznie mieszam. Powtarzam to kilka razy i następnie wąskim strumieniem wlewam śmietanę do zupy cały czas mieszając.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Pierniki świąteczne

Dodaj komentarz