Zupa cebulowa

Długo wahałam się przez zrobieniem tej zupy, no bo cebulowa? Jak to będzie smakować? W końcu jednak odwiedziłam pewne miłe i klimatyczne miejsce i tam spróbowałam francuskiej zupy cebulowej i … zakochałam się 🙂 Postanowiłam więc przyrządzić podobną w domu i zapewniam Was – wyszła przepyszna. Polecam!

Składniki:

1 kg cebuli

1 litr bulionu

1/2 szkl białego wytrawnego wina

3 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku

dodatkowo: tosty z serem żółtym

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i drobno posiekany czosnek, smażymy do zeszklenia na małym ogniu. Dodajemy tymianek i wlewamy białe wino. Zmniejszamy gaz, mieszamy gotujemy do momentu, aż całe wino niemal całkowicie wyparuje. Wlewamy bulion, solimy i pieprzymy i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez pół godziny.

Wszystko miksujemy. Podajemy z gorącym tostem z żółtym serem. Możemy też zrobić grzanki.

Dodaj komentarz