Przepyszny pomysÅ‚ na danie obiadowe – chyba klasyka gatunku 🙂 Zapiekanka makaronowa …
Składniki:
400g makaronu swiderki
500g mięsa mielonego (np z indyka)
500g pieczarek
2 papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
sól, pieprz
1 łyżeczka oregano i papryki ostrej
2 zÄ…bki czosnku
tarty żółty ser
2 pudełeczka krojonych pomidorów
sos: 2 jajka i kubek mleka
Wykonanie:
Makaron wrzucam na gotującą, osoloną wodę i gotuję aldente. Papryki myję i kroję w kostkę. Cebulę obieram i drobno siekam. Pieczarki myję i kroję w półplasterki. Czosnek drobniutko siekam.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy. Wrzucam cebulę i czosnek i chwilę podsmażam do zeszklenia. Dodaję mięso, oregano i paprykę. Mieszam i chwilę podsmażam. Dodaję pomidory i ponownie mieszam. Pozostawiam na jakiś czas, aby płyn wyparował, a sos zgęstniał. W między czasie solę.
Gdy sos jest gotowy, przekładam go do miski, a na patelnię wrzucam pieczarki. Podlewam je odrobiną wody i duszę 5 minut. Po tym czasie dodaję do nich paprykę. Duszę do miękkości.
Teraz przygotowujÄ™ sos: do miski wbijam 2 jajka i dolewam mleko. Wszystko dobrze mieszam.
Na spodzie naczynia żaroodpornego układam warstwę ugotowanego makaronu. Następnie mięso z pomidorami. Kolejna warstwa to pieczarki z papryką. wszystko zalewam sosem jajecznym. Wierzch posypuję tartym żółtym serem.
ZapiekankÄ™ wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Smacznego!!!