Pyszne domowe kluseczki – zacierki. Bardzo łatwe w przygotowaniu, a każda zupa z z takimi zacierkami będzie smakować o niebo lepiej.
Składniki:
1 jajko
4-5 łyżek mąki
szczypta soli
Wykonanie:
Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Robimy w środku dołek i wlewamy jajko. Najpierw wszystko zarabiamy widelcem, a potem wyrabiamy ręką. Jeżeli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno być zwarte i nie powinno kleić się do rąk.
Palcem wskazującym i kciukiem odrywamy kawałeczki ciasta, wałkujemy i odkładamy na talerz. Co jakiś czas przesypujemy zacierki mąką, tak aby się nie skleiły.
Zacierki wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania. Gotujemy je około 2 minut od wypłynięcia. Możemy też ugotować je w wodzie i potem dodać do zupy. Doskonale też smakują na mleku.