Zacierki do zupy
Dania Obiadowe Lekkie Zupy

Zacierki do zupy

Pyszne domowe kluseczki – zacierki. Bardzo łatwe w przygotowaniu, a każda zupa z z takimi zacierkami będzie smakować o niebo lepiej.

Składniki:

1 jajko

4-5 łyżek mąki

szczypta soli

Wykonanie:

Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Robimy w środku dołek i wlewamy jajko. Najpierw wszystko zarabiamy widelcem, a potem wyrabiamy ręką. Jeżeli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno być zwarte i nie powinno kleić się do rąk.

Palcem wskazującym i kciukiem odrywamy kawałeczki ciasta, wałkujemy i odkładamy na talerz. Co jakiś czas przesypujemy zacierki mąką, tak aby się nie skleiły.

Zacierki wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania. Gotujemy je około 2 minut od wypłynięcia. Możemy też ugotować je w wodzie i potem dodać do zupy. Doskonale też smakują na mleku.

Znajdź wiÄ™cej:  Przepis na leczo z kieÅ‚basÄ… i cukiniÄ…

Dodaj komentarz