Wigilijny kompot z suszu
Napoje Potrawy ÅšwiÄ…teczne i Wigilijne

Wigilijny kompot z suszu

Dzisiaj chciałabym Was zaproponować kompot z suszu. Taki kompot z suszonych owoców zawsze pojawia się na moim wigilijnym stole, a jego smak nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Możemy oczywiście skorzystać z gotowej mieszanki suszonych owoców. Jeżeli jednak, tak jak ja, zdecydujecie się sami dobrać owoce i dodatki, to wzbogacicie smak kompotu o swoje ulubione aromaty. A oto moja propozycja:

Składniki:

100g suszonych gruszek

100g suszonych jabłek

100g suszonych śliwek

1 garść rodzynek

1/2 szklanki cukru

5 suszonych fig

1 łyżeczka cynamonu

6 goździków

Wykonanie:

Na początku wszystkie suszone owoce wrzucam do garnka. Zalewam je gorącą wodą i odstawiam na przynajmniej godzinę. Wtedy będę miała pewność, że mój kompot będzie esencjonalny i intensywny w smaku.

Garnek z kompotem stawiam na malutkim gazie i doprowadzam do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, wsypuję cukier, dodaję cynamon i goździki. Wszystko delikatnie mieszam i gotuję około pół godziny, aż owoce będą mięciutkie i słodkie.

Ja nie przecedzam kompotu z suszu. Podaję go na zimno, a gdy nalewam do szklanek, sporo owoców do nich wpada. Bardzo lubię wyjadać je później łyżeczką.

Oprócz niezwykÅ‚ego smaku, kompot z suszu ma jeszcze jednÄ… zaletÄ™ – wspomaga trawienie, co podczas Å›wiÄ…tecznego Å‚asuchowania jest bardzo mile widziane 🙂

Smacznego!!!

Znajdź wiÄ™cej:  Jak zrobić pierniczki z witrażykami?

Dodaj komentarz