Pyszna, bogata w witaminy, polecana dla osób mających tendencje do anemii. Jednak z powodu dużej ilości cholesterolu, jedzmy ją najwyżej raz w tygodniu.
Składniki:
500g wątróbki drobiowej
2 cebule
oliwa
sól i pieprz
Wykonanie:
Wątróbkę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie za pomocą noża oczyszczamy ze wszystkich błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i wrzucam pokrojone w piórka cebule. Podsmażam, aż cebula się zeszkli – wtedy przekładam ją na talerzyk.
Na patelnie dolewam oliwę i wrzucam przygotowaną wątróbkę. Podsmażam, co jakiś czas mieszając, do momentu aż będzie miękka i zmieni kolor. Wtedy dorzucam cebulkę, przez moment podsmażam i wyłączam ogień. Dopiero teraz doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gdybym wcześniej posoliła wątróbkę, byłaby twarda.
Smacznego!!!