Baner Biedronka

Pyszna, bogata w witaminy, polecana dla osób mających tendencje do anemii. Jednak z powodu dużej ilości cholesterolu, jedzmy ją najwyżej raz w tygodniu.

Składniki:

500g wątróbki drobiowej

2 cebule

oliwa

sól i pieprz

Wykonanie:

Wątróbkę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie za pomocą noża oczyszczamy ze wszystkich błonek i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i wrzucam pokrojone w piórka cebule. Podsmażam, aż cebula się zeszkli – wtedy przekładam ją na talerzyk.

Na patelnie dolewam oliwę i wrzucam przygotowaną wątróbkę. Podsmażam, co jakiś czas mieszając, do momentu aż będzie miękka i zmieni kolor. Wtedy dorzucam cebulkę, przez moment podsmażam i wyłączam ogień. Dopiero teraz doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gdybym wcześniej posoliła wątróbkę, byłaby twarda.

Smacznego!!!

1 Komentarz
  1. Romuald Podleśny 7 miesięcy ago
    Reply

    No ale to smażenie na oliwie z oliwek to chyba przesada. Wątróbkę na levy również obtoczyć w mące. Ma wtedy pysyn skorupkę.

Napisz komentarz

Polecane