Tortilla z serem i szynką na zimno

Tortilla z szynka i serem, to wspaniały pomysł na prostą, pyszną i szybą przekąskę. Ta super prosta i niezwykle popularna przekąska sprawdzi się na każdej imprezie. Roladki z tortilli z szynką i serem można wykonać dosłownie w kilka minut, jeśli wykorzystamy do ich przygotowania kupnych placków tortilli. Mogą, to być zarówno placki pszenne, jak i pełnoziarniste. Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. Jednak w tym przepisie na przekąski z tortilli z szynką pokażemy w jak prosty i szybki sposób można przygotować domową tortille.

Tak przygotowane roladki z tortilli na zimno można zrobić tuż przed planowanym przyjęciem lub wcześniej. Wówczas należy je przechowywać w lodówce. Tortille z szynką i serem można podawać w całość lub pokroić na mniejsze kawałki. Ten drugi sposób sprawdza się o wiele lepiej. Roladki wspaniale prezentują się na stole i są idealną przekąską na „jeden kęs”.

Czas przygotowania: około 30 minut
Ilość porcji: 22-24 roladki z tortilli

Składniki:

  • 3 placki tortilli 24 cm średnicy
  • 200 g kremowego serka kanapkowego
  • pół małej cebuli
  • 9 plasterków szynki
  • 9 plasterków żółtego sera
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • kilka liści sałaty
  • pół czerwonej lub żółtej papryki
  • pół pęczka szczypiorku lub koperku (sprawdzi się tu również zielona pietruszka)

Jak przygotować przekąski z tortilli na zimno?

Do zrobienia roladek z tortilli z serem i szynką potrzebujemy przede wszystkim placków tortilli. Można je kupić lub przygotować samodzielnie.

Aby przygotować domową tortille potrzebujemy: 400 g mąki pszennej, 30 g roztopionego masła, 200 ml wrzątku i płaską łyżeczkę soli.

W misce umieszczamy mąkę, sól, masło i wlewamy gorącą wodę. Od razu mieszamy składniki łyżką. Po chwili wyrabiamy ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego), tak długo aż ciasto na tortille będzie zwarte i elastyczne. Odstawiamy je pod przykryciem na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych kawałków (wyjdą większe tortille) lub 12 kawałków (wyjdą mniejsze tortille). Rozgrzewamy dużą suchą patelnię. Kawałki ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i smażymy po około 20 sekund z obu stron. Na placku powinny się zacząć pokazywać pęcherzyki. Uwaga: gdy smażymy jeden placek, pozostałe kawałki ciasta warto trzymać pod zwilżoną ściereczką, aby ciasto nie wyschło.

Do przygotowania roladek z tortilli z serem i szynką potrzebujemy wyłącznie 3 placków o średnicy 24 cm.

domowe tortille z pieca
Domowe tortille z pieca idealnie nadadzą się jako przystawka w połączeniu z szynką i serem

Najpierw drobno kroimy cebulkę i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju. Cebulkę mieszamy z serkiem kanapkowym.

Serkiem smarujemy dość wszystkie trzy placki tortilli. Następnie posypujemy wierzch posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Kolejno na każdy placek układamy po 3 plastry szynki (tak by zakryły całą powierzchnię tortilli) i 3 plastry żółtego sera.

Następnie na szynkę i ser wykładamy kilka liści sałaty (maślanej lub lodowej). Nie nakładamy ich zbyt dużo, aby sałata nie wypadała podczas rolowania tortilli. Zamiast sałaty można śmiało użyć również szpinaku.

Ogórki kroimy wzdłuż na 4 części i układamy na brzegu tortilli (2 części jedna obok drugiej). Obok układamy paseczki papryki.

Tak przygotowane tortille zawijamy powoli w ścisły rulon.

Zawinięte tortille kroimy na mini roladki. Całość warto schłodzić w lodówce. Jeśli obawiamy się, że roladki będą się rozwijać można je przebić wykałaczkami. W wystającą część wykałaczki można ozdobnie wbić małego pomidorka koktajlowego.

Roladki z tortilli z szynką

Roladki z tortilli z szynką, to doskonała przekąska, którą można zaserwować na każdym przyjęciu. Jeśli użyjecie gotowych pszennych lub pełnoziarnistych placków tortilli, przygotowanie takich przekąsek nie zajmie wam więcej niż kilka minut. Warto jednak pokusić się o przygotowanie domowych placków tortilli. Przepis jest naprawdę prosty i równie szybki. Takie domowe placki tortilli można wykonać w dowolnym momencie, ponieważ składniki większość z nas ma zawsze w kuchni: mąka, woda, sól i masło. Tak, tak tu wystarczą wyłącznie te cztery składniki i duża patelnia. Mając już placki tortilli możemy je dowolnie nadziewać i przygotowywać pyszne przekąski na imprezę.

Tortilla na zimno z szynką

Nadzienie do tortilli na zimno można zastosować dowolne. Takie domowe roladki szykuje się z wielką przyjemnością. Ważne jest, by na początku posmarować placki serkiem kremowym. Dzięki niemu wszystkie składniki bardzo ładnie łączą się ze sobą. Później można już układać dowolne dodatki, takie jak szynka, żółty ser, sałata i ulubione warzywa. w ten prosty sposób przygotujemy pyszne tortille z szynką i serem. Podobnie można przygotować inne roladki. Wystarczy zmienić nadzienie. Ciekawym połączeniem są roladki z wędzonego łososia i oliwek. Przygotowuje się je podobnie do roladek z serem i szynką. Podstawę zawsze stanowią placki tortilli i warstwa kremowego białego serka. Jeśli nie macie pod ręką serka kanapkowego, możecie użyć dowolnego białego sera. Jeśli jest zbyt suchy i mało kremowy, wystarczy go połączyć z jogurtem naturalnym lub śmietaną.

tortilla z szynką i serem
Tortilla z szynką i serem – propozycja podania

Roladki z tortilli z szynką i serem mogą stać się ozdobą nie jednego stołu. Aby przyciągały uwagę można je ciekawie udekorować. Roladki przebijamy wykałaczkami, na końcówkę każdej wykałaczki wciskamy koktajlowego pomidorka lub oliwkę.

Dodaj komentarz