Cześć! Dzisiaj pokażę Wam jak przyrządzam pieczoną szynkę szpikowaną czosnkiem i boczkiem.
Składniki:
Kawałek szynki – mój jest dosyć duży – około 2,5kg
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
3-4 listki laurowe
9 ząbków czosnku
kawałek boczku
Wykonanie:
Zaczynam od przeciśnięcia 5 ząbków czosnku przez praskę. Do miseczki wrzucam przyprawy i przeciśnięty czosnek. Dobrze mieszam i ucieram. Boczek kroję w słupki, a pozostałe 4 ząbki na ćwiartki.
Całe mięso dokładnie nacieram mieszanką przypraw. Ostrym nożem robię głębokie nacięcia w mięsie i szpikuję szynkę ćwiartkami czosnku i słupkami boczku.
Sznurkiem związuję mięso, tak aby utrzymało swój ładny kształt podczas pieczenia. Pod sznurek wkładam kilka listków laurowych. Szynkę wkładam do rękawa i przekładam do brytfanki. Chowam do lodówki na 2-3 godziny.
Szynkę piekę przez 1 godzinę i 45 minut w 180 stopniach. Następnie przecinam i zdejmuję rękaw i dopiekam mięso jeszcze przez 15 minut, tak aby ładnie się przyrumieniło. Do sosu, który się wytopił, wrzucam dwie cebule pokrojone w piórka – będzie to baza sosu, który później zrobię.
Wyjmuję szynkę i pozostawiam na 10 – 15 minut do przestygnięcia. Zdejmuję sznurek. Mięso jest mięciutkie i soczyste w środku, natomiast wierzch jest przypieczony i chrupiący. Czosnek i boczek, którym naszpikowałam szynkę, wspaniale wzbogacają jej smak. Taką szynkę podałam na gorąco na obiad, ale również pysznie smakowała na zimno następnego dnia, na kanapce.
Smacznego!!!