Szynka pieczona w rękawie
Mięsa i Wędliny Potrawy Świąteczne i Wigilijne

Szynka pieczona w rękawie

Cześć! Dzisiaj pokażę Wam jak przyrządzam pieczoną szynkę szpikowaną czosnkiem i boczkiem.

Składniki:

Kawałek szynki – mój jest dosyć duży – około 2,5kg

2 łyżki majeranku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka soli

3-4 listki laurowe

9 ząbków czosnku

kawałek boczku

Wykonanie:

Zaczynam od przeciśnięcia 5 ząbków czosnku przez praskę. Do miseczki wrzucam przyprawy i przeciśnięty czosnek. Dobrze mieszam i ucieram. Boczek kroję w słupki, a pozostałe 4 ząbki na ćwiartki.

Całe mięso dokładnie nacieram mieszanką przypraw. Ostrym nożem robię głębokie nacięcia w mięsie i szpikuję szynkę ćwiartkami czosnku i słupkami boczku.

Sznurkiem związuję mięso, tak aby utrzymało swój ładny kształt podczas pieczenia. Pod sznurek wkładam kilka listków laurowych. Szynkę wkładam do rękawa i przekładam do brytfanki. Chowam do lodówki na 2-3 godziny.

Szynkę piekę przez 1 godzinę i 45 minut w 180 stopniach. Następnie przecinam i zdejmuję rękaw i dopiekam mięso jeszcze przez 15 minut, tak aby ładnie się przyrumieniło. Do sosu, który się wytopił, wrzucam dwie cebule pokrojone w piórka – będzie to baza sosu, który później zrobię.

Wyjmuję szynkę i pozostawiam na 10 – 15 minut do przestygnięcia. Zdejmuję sznurek. Mięso jest mięciutkie i soczyste w środku, natomiast wierzch jest przypieczony i chrupiący. Czosnek i boczek, którym naszpikowałam szynkę, wspaniale wzbogacają jej smak. Taką szynkę podałam na gorąco na obiad, ale również pysznie smakowała na zimno następnego dnia, na kanapce.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Dodaj komentarz