Surówka z pora, marchewki i jabłka

Tradycyjnie do drugiego dania podajemy surówki. Surówka z pora i jabłka, to idealna warzywna surówka do obiadu z nutą naturalnej słodyczy. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. Składniki są ogólnie dostępne i tanie. Taka surówka z marchewki i pora posmakuje również najmłodszym domownikom. Jednak jeśli chcecie ją podać dzieciom warto por najpierw przelać wrzątkiem. Dzięki temu będzie on nie tylko miękki, ale nabierze łagodniejszy w smaku. Ten zabieg zalecany jest również osobą, które nie przepadają za ostrym smakiem pora.

Sałatka z pora i jabłka doskonale pasuje zarówno do smażone, pieczonego czy też duszonego mięsa. Można ją śmiało podać w towarzystwie tłuczony ziemniaków, frytek lub najróżniejszych kluseczek, kopytek, a nawet placków ziemniaczanych. Taką domową surówkę do obiadu szykuje się niezwykle szybko i z wielką przyjemnością. Por kroimy, a pozostałe składniki trzemy na tarce. Nie warto używać tu tarki o drobnych oczkach. Składniki do surówki z pora i jabłka powinny być o zbliżonej wielkości.

Surówka z pora i jabłka do obiadu

Czas przygotowania: około 25 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Ilość porcji: z podanych składników przygotujecie około 600 g surówki
Dieta: wegetariańska

Składniki:

  • 1 duży por (około 300 g, biała część)
  • 1 średniej wielkości jabłko (słodkie lub lekko kwaśne, w zależności od upodobań)
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki dobrego majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub zamiennie 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku

Jak zrobić surówkę z pora i jabłka?

Surówka z pora do obiadu można przygotować w dwóch wersjach: na ostro i w wersji łagodniejszej. W pierwszym przypadku białą część pora kroimy wzdłuż, a następnie na cienkie półplasterki. Jeśli por jest grubszy można całość pokroić drobniej. W drugim przypadku postępujemy na początku tak samo. Ale następnie pokrojonego pora przekładamy na sitko lub durszlak i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.

Por przekładamy do miski.

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do miski z porem. Wskazówka: najlepiej sprawdzi się tu lekko kwaskowate, mało soczyste jabłko. Jeśli jednak macie w domu wyłącznie mocno soczyste owoce, to pamiętajcie by po starciu jabłka odcisnąć i odlać nadmiar powstałego soku.

surówka z pora z jabłkiem
Jabłko idealnie przełamie ostry smak pora

Następnie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach marchewkę (najlepiej by marchewka była słodka).

Do składników w misce dodajemy majonez i 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub zamiennie 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego. Mieszamy wszystko łyżką i doprawiamy do smaku. Wskazówka: jeśli dbacie o linię i nie używacie tradycyjnego majonezu wybierzcie produkt w wersji light (dostępny w osiedlowych sklepach i supermarketach na półkach ze zdrową żywnością). Możecie również przygotować surówkę wyłącznie z samym naturalnym jogurtem, ale wówczas warto ją mocniej doprawić, a nawet pokusić się o dodatek niewielkiej ilości musztardy.

Surówkę z marchewki, pora i jabłka można podać od razu (zwłaszcza tą w łagodnej wersji) lub schłodzić około 20 minut w lodówce (zalecane). Jak każda surówka, tak i ta smakuje zawsze lepiej po schłodzenie jej przez kilka minut w lodówce (smaki muszą się “przegryźć”).

Surówka z pora i marchewki

Sałatka z pora do obiadu, to jeden z najłatwiejszych i najtańszych dodatków do drugiego dania. Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Pora wystarczy pokroić, a resztę warzyw zetrzeć na tarce. Dodać majonez, śmietaną lub jogurt naturalny, doprawić i wymieszać. Łatwiejszej i szybszej surówki ciężko szukać. I choć całość jest tak prosta w przygotowaniu surówka, to od dawna cieszy się popularnością. Jej smak docenią zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak w przypadku chęci podania surówki z pora i marchewki dzieciom, pora najpierw należy przelać wrzątkiem. Dzięki temu stanie się on nie tylko miękki, ale też straci swoją ostrość smaku.

Surówka z pora marchewki i jabłka

Przez wszystkich bardzo znana i lubiana jest prosta surówka z marchewki i jabłka. Tu uzupełniamy ją o dodatek pora. Nie bójmy się takiego połączenia. Surówka do obiadu z pora jest naprawdę pyszna. Pasuje do wielu dań obiadowych, w szczególności najróżniejszych mięs czy sosów. Warto ją również podawać do tradycyjnych kopytek lub klusek śląskich. Wbrew pozorom nie jest ona za ostra, a jeśli się tego obawiamy możemy ją złagodzić.

surówka z pora na obiad
Surówka z pora to doskonały dodatek do mięsnego obiadu

Surówka z pora i jabłka może być wzbogacana o inne składniki. Poza dodatkiem jabłka i słodkiej marchewki, do sałatki z pora warto też dodać drobno pokrojone ogórka kiszone. Takie połączenie doskonale sprawdzi się jako dodatek do tłustych mięs. Można również przygotować surówkę z pora i selera. Połączenie pora, starego na drobnej tarce selera sprawdza się dobrze, jeśli lubcie dość zwarte w konsystencji surówki. Wówczas jako dodatek sprawdzi się również majonez i jogurt lub śmietana. W tym wypadku konieczne jest dobre doprawienie surówki (spora ilość świeżo mielonego pieprzu). Zanim jednak sięgniecie po mniej znane wersje tej sałatki, spróbujcie koniecznie klasyki jaką jest surówka z pora, marchewki i jabłka.

Dodaj komentarz