Baner Biedronka

Spaghetti bolognese

Składniki:

1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki przecieru pomidorowego
250 g mięsa mielonego
olej, sól i pieprz do smaku
1 papryka słodka
1/2 papryki ostrej
1 listek bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka cukru
Starty ser żółty np.Parmezan
1 opakowanie makaronu Spaghetti

Wykonanie:

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy. Dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki i chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso. Rozdrabniamy i podsmażamy aż
zmieni kolor. Dodajemy dwie puszki pomidorów. Chwilę dusimy. Następnie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy. Dusimy aż do zredukowania objętości sosu. W między czasie, w oddzielnym garnku, gotujemy makaron aldente.
Porcję makaronu kładziemy na talerzu. Na makaronie kładziemy porcję sosu i posypujemy tartym żółtym serem. Całość ozdabiamy listkiem bazylii.

Napisz komentarz

Polecane