Śledzie w pomidorach
Potrawy Świąteczne i Wigilijne Ryby

Śledzie w pomidorach

Cześć! Zapraszam na śledzie w pomidorach – sos lekko słodki, z dodatkiem orzechów i rodzynek – pycha!

Składniki:

3 płaty śledziowe typu matjas

olej

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

garść orzechów włoskich

garść rodzynek

1/2 cytryny

2 cebule pokrojone w piórka

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka tymianku

1 łyżka cukru

Wykonanie:

Śledzie moczę w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny. Następnie kroję je na nieduże kawałki, takie, które będzie łatwo zjeść. Rodzynki zalewam gorącą wodą, aby zmiękły.

Cebulę podsmażam na łyżce oleju. Gdy ładnie się zeszkli dodaję koncentrat pomidorowy, odcedzone rodzynki, posiekane orzechy, tymianek, pieprz, cukier i sok z połówki cytryny. Wszystko mieszam i podgrzewam jeszcze kilka minut, aby sos zrobił się gęsty.

Do wyparzonego wcześniej słoika wkładam na sam spód warstwę śledzików. Następnie dodaję warstwę sosu pomidorowego. Naprzemiennie układam te warstwy, aż do zapełnienia całego słoika.

Gotowe. Zostawiamy w lodówce na noc, tak aby wszystkie składniki ze sobą się przegryzły. Jeśli macie natomiast więcej silnej woli, można śledziki zostawić nieco dłużej, na wyjątkowy, świąteczny czas.

Znajdź więcej:  Warstwowa sałatka śledziowa

Dodaj komentarz