Pyszne danie mięsne – miękki, soczysty (wcale nie suchy) z dodatkiem śliwek – pyszny na ciepło i na zimno 🙂
Składniki:
1,5kg schabu
suszone śliwki
2-3 listki laurowe
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej
2-3 łyżki oleju
2-3 łyżki smalcu
1/2 kubka wody
sól i pieprz
Wykonanie:
Schab myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie za pomocą długiego, ostrego noża robię otwór w mięsie na wylot (wzdłuż schabu). W otwór ten wkładam śliwki – tak długo, aż pokażą się z drugiej strony. Pomagam sobie, w razie potrzeby, trzonkiem drewnianej łyżki.
Mięso nacieram olejem. W miseczce mieszam przyprawy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nacieram nimi dokładnie cały schab.
Mięso wiążę sznurkiem, tak aby zachowało ładny kształt. Dla lepszego smaku, pod sznurek wkładam listki laurowe.
Na patelni rozgrzewam smalec i gdy jest już bardzo gorący, kładę na niego mięso. Schab co chwilę przekręcam, tak aby równomiernie go obsmażyć ze wszystkich stron. Zamykam w ten sposób pory mięsa ii będzie ono bardziej soczyste.
Do brytfanki wlewam troszkę oleju – tak, aby przykrył dno. Przekładam obsmażony schab. Dodaję też to co zostało na patelni (smalczyk) oraz podlewam mięso 1/2 kubka wody.
Wszystko wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę pod przykryciem przez 40-45 minut. Następnie brytfankę odkrywam i piekę jeszcze kwadrans często polewając mięso sosikiem, który z niego się wytopił.
Schabik ma chrupiący brzeg, a w środku jest soczysty, mięciutki i pyszny. Polecam!!!