Schab ze śliwką
Dania Obiadowe

Schab ze śliwką

Pyszne danie mięsne – miękki, soczysty (wcale nie suchy) z dodatkiem śliwek – pyszny na ciepło i na zimno 🙂

Składniki:

1,5kg schabu

suszone śliwki

2-3 listki laurowe

3 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej

2-3 łyżki oleju

2-3 łyżki smalcu

1/2 kubka wody

sól i pieprz

Wykonanie:

Schab myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie za pomocą długiego, ostrego noża robię otwór w mięsie na wylot (wzdłuż schabu). W otwór ten wkładam śliwki – tak długo, aż pokażą się z drugiej strony. Pomagam sobie, w razie potrzeby, trzonkiem drewnianej łyżki.

Mięso nacieram olejem. W miseczce mieszam przyprawy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nacieram nimi dokładnie cały schab.

Mięso wiążę sznurkiem, tak aby zachowało ładny kształt. Dla lepszego smaku, pod sznurek wkładam listki laurowe.

Na patelni rozgrzewam smalec i gdy jest już bardzo gorący, kładę na niego mięso. Schab co chwilę przekręcam, tak aby równomiernie go obsmażyć ze wszystkich stron. Zamykam w ten sposób pory mięsa ii będzie ono bardziej soczyste.

Do brytfanki wlewam troszkę oleju – tak, aby przykrył dno. Przekładam obsmażony schab. Dodaję też to co zostało na patelni (smalczyk) oraz podlewam mięso 1/2 kubka wody.

Wszystko wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę pod przykryciem przez 40-45 minut. Następnie brytfankę odkrywam i piekę jeszcze kwadrans często polewając mięso sosikiem, który z niego się wytopił.

Znajdź więcej:  Kurczak w żółtym curry

Schabik ma chrupiący brzeg, a w środku jest soczysty, mięciutki i pyszny. Polecam!!!

Dodaj komentarz