Pyszna, kolorowa i zdrowa – polecam 🙂
Składniki:
1/2 puszki kukurydzy
10 pieczarek
1 duża garść świeżych liści szpinaku
1 ugotowana pierś kurczaka
1/2 cebuli
1 papryka
2 łyżki sezamu
1 łyżeczka curry
sos winegret
Wykonanie:
Pieczarki kroimy w półplasterki, a paprykę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pieczarki oraz paprykę. Wszystko lekko dusimy. Na drugiej, suchej patelni podprażamy sezam.
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy curry i mieszamy tak, aby przyprawa pokryła każdy kawałek mięsa. Wrzucamy na patelnię, na której przed chwilą prażyliśmy ziarna sezamu i podsmażamy na złoto.
Do salaterki wrzucamy listki szpinaku – bez łodyżek i drobno porwane, tak aby łatwo je było później jeść. Dorzucamy kurczaka, paprykę z pieczarkami, kukurydzę i drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy. Dodajemy sos winegret. Ponownie mieszamy. Posypujemy prażonymi ziarnami sezamu.
Smacznego!!!