Baner Biedronka

Pyszna, kolorowa i zdrowa – polecam 🙂

Składniki:

1/2 puszki kukurydzy

10 pieczarek

1 duża garść świeżych liści szpinaku

1 ugotowana pierś kurczaka

1/2 cebuli

1 papryka

2 łyżki sezamu

1 łyżeczka curry

sos winegret

Wykonanie:

Pieczarki kroimy w półplasterki, a paprykę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pieczarki oraz paprykę. Wszystko lekko dusimy. Na drugiej, suchej patelni podprażamy sezam.

Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy curry i mieszamy tak, aby przyprawa pokryła każdy kawałek mięsa. Wrzucamy na patelnię, na której przed chwilą prażyliśmy ziarna sezamu i podsmażamy na złoto.

Do salaterki wrzucamy listki szpinaku – bez łodyżek i drobno porwane, tak aby łatwo je było później jeść. Dorzucamy kurczaka, paprykę z pieczarkami, kukurydzę i drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy. Dodajemy sos winegret. Ponownie mieszamy. Posypujemy prażonymi ziarnami sezamu.

Smacznego!!!

Napisz komentarz

Polecane