Przyznam Wam się, że dynię dopiero teraz tak na prawdę odkrywam. Nigdy nie była moim ulubionym warzywem,a w dzieciństwie rzadko pojawiała się w moim domu. Za to obecnie, gdy zaczyna się dyniowy sezon, zakochałam się w tym słonecznym warzywie 🙂 Jest tyle odmian i możliwości … dzisiaj propozycja sałatki 🙂

Składniki:

1 dynia makaronowa

500g pieczarek

250g pomidorków koktajlowych

1 czerwona papryka

1 cebula

czosnek, ostra papryka, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Wykonanie:

Dynię myjemy i kroimy na pół. Pozbawiamy ją pestek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut.

W międzyczasie podsmażamy pokrojoną cebulę, paprykę i pieczarki. Na samym końcu dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i doprawiamy do smaku.

Miąższ upieczonej dyni wydłubujemy widelcem, staram się go roztrzepać na makaronowe nitki. Mieszamy z podsmażonymi warzywami. Gotowe!!!

Smacznego!!!

Napisz komentarz

Polecane