Placek (ciasto) na oleju

Dzisiaj przedstawiam przepis na ciasto, które zawsze wychodzi. Najlepsze jest z sezonowymi owocami, ale jeśli takich akurat nie macie, można też użyć np. brzoskwinie z puszki. Do ciasta można też domieszać posiekaną drobno czekoladę (albo 2 łyżki posypki czekoladowej) i wyjdzie nam piegusek :) Polecam!!

Składniki:

1,5 szklanki mąki

5 jajek

1/2 szklanki oleju

1 torebka cukru wanilionowego

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

owoce (maliny, borówki, jagody, śliwki, jabłka, morele itd)

Wykonanie:

Do miski wlewamy jajka i dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Wyrabiamy na wysokich obrotach 10 minut, aż masa zbieleje. Potem dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i olej i chwilę mieszamy na małych już obrotach.

Przelewamy do prostokątnej foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułeczką tartą lub mąką. Na wierzchu układamy owoce.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 1 godziny.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz