Pierogi z dynią i orzechami
Kluski i makarony

Pierogi z dynią i orzechami

Lubię eksperymentować z pierogami, a właściwie farszem, bo przepis na ciasto mam już wypróbowany, zawsze ten sam. Dzisiaj propozycja jesienna – z dynią i orzechami.

Składniki:

Farsz: 2 cebule, 2 łyżki masła, 40dag dyni, 3dag orzechów włoskich, sól, pieprz, cukier

Ciasto: 1/2 kg mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1 szklanka gorącej wody

Wykonanie:

Cebulę obieram i drobno siekam. Wrzucam na patelnię, na roztopione masłko i podsmażam aż się zeszkli.

Miąższ dyni ścieram na tarce o dużych oczkach i dobrze mieszam z podsmażoną cebulką. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem.

Robię ciasto – do miski wsypuję połowę mąki. Dodaję sól, a potem powoli dolewam wodę cały czas mieszając łyżką. Następnie stopniowo dodaję resztę mąki wyrabiając już ciasto ręką. Przykrywam na 10 minut.

Z ciastka wycinam szklanką kółka, nakładam na każde porcję farszu i sklejam. Wrzucam na posolony wrzątek. Gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. Okraszam podsmażoną cebulką.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Uszka z grzybami i kapustą

Dodaj komentarz