Pierogi ruskie
Kluski i makarony

Pierogi ruskie

Pyszne, delikatne, świetna alternatywa dla tych chyba najbardziej popularnych – z kapustą i grzybami.

Składniki:

Ciasto: 1 kg mąki, 1 łyżeczka soli, 2 szklanki gorącej wody

Farsz: 500g sera białego tłustego, 500g ziemniaków, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu

Okrasa: skwarki z boczku/kwaśna śmietana/roztopione masło/podsmażona cebulka

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować od miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na miazgę. Ser rozgnieść dokładnie widelcem. Cebulkę podsmażyć na maśle. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Zrobić ciasto, rozwałkować cieniutko. Wycinam kółka, nakładam farsz i dokładnie sklejam. Gotowe pierogi układam na ściereczce i przykrywam drugą, aby nie obeschły.

W sporym garnku zagotowuję wodę z dodatkiem łyżki oleju. Pierogi wrzucam partiami do gotującej się wody. Od wypłynięcia liczę 2 -3 minuty. Wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję z okrasą.

Smacznego!!!

Znajdź wiÄ™cej:  Pierogi z kapustÄ… i grzybami

Dodaj komentarz