Dzisiaj na moim stole zagościły pieczone kasztany. Takie jadalne kasztany są bardzo smaczne, delikatnie słodkie i najlepsze gorące. Właśnie wtedy najlepiej je obierać. Gdy parzą palce najłatwiej schodzi z nich skórka.
Przygotowanie kasztanów jest bardzo proste. Pierwsza rzecz, to naciÄ™cie skórki. Kasztan kÅ‚adziemy na desce pÅ‚askÄ… stronÄ… do doÅ‚u i robimy naciÄ™cie w ksztaÅ‚cie litery X na części wypukÅ‚ej, obÅ‚ej. Ponieważ skórka jest dosyć twarda, najlepiej mieć ostry nożyk z zÄ…bkami, no i oczywiÅ›cie – uważamy na palce 🙂
Wszystkie ponacinane kasztany przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Teraz możemy już delektować siÄ™ pysznym smakiem pieczonych kasztanów. Podobno najlepsze sÄ… w Paryżu na Placu Pigalle. My mamy teraz Paryż w swoim domu 🙂