Pieczona wołowina
Dania Obiadowe Mięsa i Wędliny

Pieczona wołowina

Jeżeli zastanawiacie się jakie mięso przygotować na obiad, to dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pieczoną wołowinę. Mięso według tego przepisu wychodzi miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne.

Składniki:

1,5 kg wołowiny

2 – 3 łyżki musztardy

1 marchewka

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

3 mniejsze lub 2 duże cebule

sól, pieprz

1,5 łyżki śmietany

1 łyżka mąki

Wykonanie:

Mięso nacieram musztardą, posypuję solą i pieprzem. Przekładam do woreczka foliowego do pieczenia. Dokładam też cebulę i marchewkę – obrane i pokrojone na mniejsze kawałki. Wrzucam też ziele angielskie i listki laurowe – doskonale wzbogacą smak mięsa i sosu. Wszystko przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę w temperaturze 180 stopni przez około 3 godziny. na 15 minut przed końcem pieczenia rozcinam woreczek, tak aby mięso ładnie przypiekło się od góry.

Wołowinę przekładam na deskę, aby odpoczęła, a sos przelewam do garnka. Wyjmuję z niego ziele angielskie i listki laurowe. Dodaję śmietanę  i mąkę i dokładnie blenduję.

Mięso kroję w plastry i podaję polane sosem. Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Pierogi z kapustą i grzybami

Dodaj komentarz