Pieczona karkówka
Mięsa i Wędliny

Pieczona karkówka

Moi kochani, dzisiaj przepis na pyszną, soczystą, pieczoną karkówkę. Świetny pomysł do wykorzystania na obiad. Do tego gotowane ziemniaczki, surówka – i posiłek gotowy.

Składniki:

około 1 kg karkówki

1 łyżka soli

1 łyżka majeranku

6 ząbków czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

Wykonanie:

Na początek z przypraw i przeciśniętych przez praskę 4 ząbków czosnku robię mieszankę. Pozostałe 2 ząbki kroję wzdłuż na ćwiartki. Mieszanką dobrze nacieram mięso ze wszystkich stron. Ostrym nożem robię w kilku miejscach nacięcia i szpikuję mięso ćwiartkami czosnku.

Karkówkę przekładam do rękawa do pieczenia. Tak przygotowane mięso wkładam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Karkówka przejdzie wtedy smakiem i aromatem przypraw.

Gotowe mięso przekładam do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Piekę w 180 stopniach 1,5 do 2 godzin. 20 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw i w miarę możliwości usuwam go. Wtedy wierzch mięsa ładnie się przyrumieni.

Dodatkowo do sosu, który się z mięsa wytopił, można wrzucić 2 cebule pokrojone w piórka. Przez te 20 minut podduszą się one w sosiku do miękkości i będziemy mogli sporządzić z tej bazy esencjonalny, gęsty sos do mięsa.

Dzięki rękawowi do pieczenia, karkówka jest bardzo soczysta i mięciutka. Nie kroimy jej od razu po wyjęciu z piekarnika. Musi odrobinę przestygnąć – gdybyśmy ją przekroili od razu, wszystkie soki by z niej wyciekły i stracilibyśmy mnóstwo smaku.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Pieczone pałki kurczaka w jabłkach

Dodaj komentarz