Udało mi się kupić na targu drobniutkie pieczarki – idealne do marynowania. Tak więc dzisiaj pokażę Wam, jak je przygotowałam.
Składniki:
1 kg malutkich pieczarek
Zalewa: 1 szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli
Słoiczki: listek laurowy, 1 łyżeczka gorczycy, 3-4 ziarenka pieprzu, 1/2 plastra cebuli
Wykonanie:
Na początek w garnku zagotowuję wodę z dodatkiem łyżki octu. Do takiej gotującej się octowej wody wrzucam umyte pieczarki i gotuję 5 minut. Następnie odcedzam.
Do umytych i wyparzonych słoiczków wrzucam po pół plastra cebuli, liść laurowy, pieprz i gorczycę. Następnie wkładam pieczarki.
W garnku zagotowuję wszystkie składniki zalewy i wypełniam nią słoiczki. Dobrze zakręcam i pasteryzuję około 15 minut.
Smacznego!!!