Mój mąż, ze wszystkich marynat, najbardziej lubi paprykę. A papryka marynowana w zalewie miodowej jest po prostu przepyszna – nie za kwaśna i nie za słodka. Do tego lekko chrupiąca.
Składniki:
3 kg papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa)
3 litry wody
3 łyżki soli
3 szklanki cukru
3 łyżki miodu
3 szklanki octu
Do słoiczków: 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Wszystkie papryki dobrze myję i usuwam ze środka gniazda nasienne. Kroję albo w kostkę, albo w słupki takiej wysokości, aby pionowo pasowały do słoika.
Do wyparzonych słoików wkładam wszystkie składniki podane wyżej i następnie układam dosyć ciasno paprykę.
Składniki zalewy mieszam i zagotowuję w garnku. Zalewam paprykę w słoiczkach, dobrze zakręcam. Pasteryzuję około 10 minut. Odstawiam słoiki do góry nogami do wystygnięcia.
Teraz tylko poczekać minimum 2 tygodnie i bÄ™dzie można jeść 🙂
Smacznego!!!