Papryka marynowana w zalewie miodowej
Przetwory

Papryka marynowana w zalewie miodowej

Mój mąż, ze wszystkich marynat, najbardziej lubi paprykę. A papryka marynowana w zalewie miodowej jest po prostu przepyszna – nie za kwaśna i nie za słodka. Do tego lekko chrupiąca.

Składniki:

3 kg papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa)

3 litry wody

3 łyżki soli

3 szklanki cukru

3 łyżki miodu

3 szklanki octu

Do słoiczków: 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Wykonanie:

Wszystkie papryki dobrze myję i usuwam ze środka gniazda nasienne. Kroję albo w kostkę, albo w słupki takiej wysokości, aby pionowo pasowały do słoika.

Do wyparzonych słoików wkładam wszystkie składniki podane wyżej i następnie układam dosyć ciasno paprykę.

Składniki zalewy mieszam i zagotowuję w garnku. Zalewam paprykę w słoiczkach, dobrze zakręcam. Pasteryzuję około 10 minut. Odstawiam słoiki do góry nogami do wystygnięcia.

Teraz tylko poczekać minimum 2 tygodnie i bÄ™dzie można jeść 🙂

Smacznego!!!

Znajdź wiÄ™cej:  Ogórki w zalewie musztardowej

Dodaj komentarz