Pyszny, zdrowy, niskokaloryczny deser 🙂
Składniki na 4 porcje:
800g jogurtu naturalnego
8 truskawek świeżych
1 garść borówek
1 garść truskawek mrożonych
1 banan
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka rodzynek
3 łyżki żurawiny
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
Na suchej patelni podprażam płatki owsiane. Robią się wtedy bardziej aromatyczne, intensywniejsze w smaku i nabierają złotego koloru. Żurawinę i rodzynki drobno siekam i mieszam z płatkami. W ten sposób powstaje domowe musli.
Rozmrożone truskawki posypuję cukrem i miksuję. Banana kroję w plasterki, a truskawki wzdłuż na ćwiartki.
Na dno każdego pucharka sypię 3-4 łyżeczki musli. Polewam jogurtem. Na jogurt wylewam warstwę sosu truskawkowego. Znowu warstwa jogurtu, łyżeczka musli, znów jogurt i kleks sosu truskawkowego na środku.
Deser dekoruję plasterkami banana, truskawkami i borówkami.
Smacznego!!!