Ogórki w zalewie pomidorowej
Bez kategorii Przetwory

Ogórki w zalewie pomidorowej

Cześć kochani! Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do przygotowania pysznej sałatki ogórkowej w sosie pomidorowym, którą zamkniemy w słoiczkach na zimę.

Składniki:

1kg ogórków gruntowych

1 cebula

1 łyżka soli

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka gorczycy

5 ziaren ziela angielskiego

1 listek laurowy

słoiczek koncentratu pomidorowego (zalewa)

1/2 szklanki octu (zalewa)

1/2 szklanki oleju (zalewa)

1 szklanka cukru (zalewa)

Wykonanie:

Zaczynamy od pokrojenia ogórków w plasterki – ja kroję ukośnie, tak aby plasterki były nieco większe, bo moje ogórki są bardzo drobne. Ogórki wrzucam do miski. Dorzucam pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wszystko posypuję solą i dokładnie mieszam. Zostawiam tak na około godzinę – ogórki z cebulą i czosnkiem puszczą przez ten czas sok.

W tym czasie ocet przelewam do garnka, stawiam na małym gazie i doprowadzam do wrzenia. Dodaję cukier i mieszam, aż się rozpuści. Teraz pora na koncentrat pomidorowy i olej. Mieszam i dorzucam ziele angielskie, gorczycę i listek laurowy.

Do pomidorowej zalewy wrzucam ogórki z cebulą i sokiem jaki puściły. Mieszam, zagotowuję i wyłączam.

Tak przygotowaną sałatkę przekładam jeszcze dobrze ciepłą do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręcam i pasteryzuję około 10-15 minut.

Gotowe!

Znajdź więcej:  Jakie właściwości ma melisa?

Dodaj komentarz