Nalewka z malin na wódce

Sprawdzony, pyszny, domowy przepis na nalewkę z malin (zwaną również malinówką). Przygotujecie ją z minimalnej ilości składników. Domowa nalewka malinowa z tego przepisu wychodzi pyszna i klarowana. W przepisie użyto mieszanki wódki i spirytusu. Nalewką z malin można również przygotować na samej wódce lub samym spirytusie. Choć ta druga opcja jest mniej zalecana. Dodatek spirytusu może wpłynąć znacząco na smak całej nalewki. Domowa nalewka malinowa powinna być lekko słodka z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin. I taka właśnie jest nalewka z malin z tego przepisu.

Czas szykowania: 5-6 dni
Ilość porcji: około 1500 ml nalewki malinowej

Składniki:

  • 1 kg świeżych dojrzałych malin
  • 0,6 l wódki
  • 0,4 l spirytusu
  • 400 g zwykłego cukru kryształ

Jak zrobić nalewkę z malin?

Cały kilogram świeżych malin należy przełożyć do dużego czystego słoja, w którym później będzie stała nasza nalewka.

Zostawiamy 0,2 litra wódki w butelce – alkohol będzie potrzebny za około 6-7 dni, gdy będziemy zlewać nalewkę.

Pozostały alkohol (0,4 l) mieszamy najpierw ze spirytusem. Taką mieszaną zalewamy maliny w słoju. Teraz warto kilka razy ruszyć słojem, by alkoholowa mieszanka „wpłynęła” wszędzie.

Słój z owocami w alkoholu należy dobrze zakręcić i odstawić na około 6-7 dni np. w kuchni na blacie. Rada: codziennie warto zakołysać słojem, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza, które mogą zbierać się w środku.

Po 6-7 dniach alkohol powinien nabrać pięknego koloru, a maliny zrobić się znacznie jaśniejsze.

Teraz należy nalewkę przelać np. przez gęste sito, do nowego czystego słoja. Uwaga! Malin nie wyrzucamy, mają zostać w tym słoju, w którym były. Słoik z czystą malinową nalewką zakręcamy.

nalewka z malin na spirytusie przepis
Dobrej jakości maliny to połowa sukcesu przy robieniu nalewki na spirytusie

Maliny w drugim słoju zasypujemy cukrem (400 g, można też dodać go mniej około 300 g, jeśli lubicie mniej słodkie nalewki) i zalewamy 0,2 l wódki. Składniki dokładnie mieszamy i mocno zakręcamy słoik. Słój z malinami odstawiamy na dwa dni. Warto kilka razy dziennie zamieszać całość, by nasz cukier dokładnie się rozpuścił.

Po takim czasie sok z malinami należy przecedzić przez gęste sito do słoika z czystą nalewką. Maliny należy dokładnie odcisnąć.

Mieszamy składniki w słoiku i je filtrujemy, aby nasza nalewka malinowa była klarowna. Można tu użyć sitka wyłożonego gazą (najlepiej więcej niż jedną) lub filtrów przelewowych do kawy.

Klarowną nalewkę malinową można przelać do kilku mniejszych butelek lub słoików. Z podanych składników powinno nam wyjść około 1500 ml domowej malinówki. Uwaga: nalewka z malin będzie najlepsza, jeśli odstawiamy ją do domowej piwniczki na około 6 miesięcy.

Nalewka z malin przepis babci

Nalewka z malin może powstać na wiele sposobów. Można najpierw zasypać cukrem maliny, a dopiero potem dodać alkohol. Można zrobić nalewkę z malin na wódce, można też przygotować nalewkę z malin na spirytusie. To jaki alkohol dodamy, jaka będzie jego moc i jaki przepis zastosujemy, zależy wyłącznie od nas. Jednak warto zawsze stosować zasadę wykorzystaną i w tym przepisie. Spirytus i alkohol łączymy w proporcjach pół na pół lub dodajemy mniej spirytusu. Dlaczego? Taka nalewka babuni z malin na spirytusie może być po prostu za mocna dla większości osób. Nalewka z malin powinna być lekko słodka z wyraźnie wyczuwalną nutą owoców. Alkohol nie może tu być dominujący. Dlatego warto przygotowywać nalewkę z malin na samej wódce lub mieszance wódki i spirytusu.

jak zrobić nalewkę z malin
Zastanawiałeś się kiedyś jak zrobić nalewkę z malin na spirytusie lub wódce ?

Nalewka z malin na wódce przepisy

Nalewka z malin na wódce przepisy lub nalewka z malin na spirytusie przepisy, to jedne z częściej wpisywanych fraz w wyszukiwarce. Dlaczego? Bo popularna malinówka jest znana i ceniona od lat. Jest, to nie tylko wyśmienity procentowy trunek, który lubią zarówno panie, jak i panowie. Kiedyś taka nalewka z malin była wykorzystywana i przygotowywania w celach leczniczych.

Czym właściwie jest nalewka? Nalewka, to nic innego jak wyciągi z ziół, owoców, różnych korzeni oraz przypraw zalewany wysokoprocentowym alkoholem. Tradycyjnie zalewa się ją alkoholem, spirytusem lub mieszanką obu. Niektórzy zalewają owoce również innymi trunkami. Do przygotowania malinowej nalewki (zwanej również malinówką) potrzebujemy właściwie wyłącznie trzech prostych składników: świeżych malin, alkoholu i cukru, oraz czasu. Nalewki nie przygotujemy z dnia na dzień.

Odchodzą od tradycyjnego przepisu na nalewką z malin, maliny można zalać również miodem. Jednak ta zmiana wpłynie na smak całej nalewki.

W Polsce nalewki, to bardzo popularny trunek. Nalewka z malin na spirytusie przepis, jest równie często wykonywana jak nalewka wiśniowa, nalewka z pigwowa („pigwówka”), nalewka morelowa lub nalewka z aronii.

Nalewka z malin na mieszance wódki i spirytusu najlepiej smakuje po około 6 miesiącach leżakowania. Oczywiście można ją wcześniej wyciągnąć i podawać, jednak nie będzie ona tak smaczna, jak późnej. Tego typu alkohole muszą swoje odstać, by nabrać smaku i „mocy”. Przygotowując nalewkę należy się więc uzbroić w cierpliwość. Pamiętajmy też, że nalewkę należy dobrze przefiltrować, aby była pięknie klarowna. Ten proces wpływa nie tylko na jej wygląd, ale też i na późniejszy smak.

Dodaj komentarz