Pyszne bananowe mufinki – można je jeść na ciepło lub zimno. Bawić się z ich dekorowaniem. Polecam 🙂
Składniki:
260g mÄ…ki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki kakao w proszku
1 jajko
140g cukru
100g miękkiego masła
1/4 l maślanki
2 banany
Wykonanie:
Do miski przesiewam mÄ…kÄ™. DodajÄ™ proszek do pieczenia, sodÄ™, cynamon i kakao. Wszystko dobrze mieszam.
Do drugiej miski wbijam jajko i rozkłócam je. Dodaję maślankę, cukier i masło. Dokładnie mieszam.
Banany obieram i rozgniatam na miazgę za pomocą widelca. Przekładam je do masy jajecznej i mieszam.
Stopniowo dodaję suche składniki do mokrych cały czas mieszając. Ciasto przekładam do papilotek – wypełniam je do 2/3 wysokości, bo mufinki nieco nam wyrosną.
Wszystko wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20 – 25 minut.
Po wyjęciu przestudzam je na kratce, posypuję cukrem pudrem lub dekoruję kremem.
Smacznego!!!