O tym, że czosnek jest bardzo zdrowy, nikomu mówić nie muszę. Również marynowany nie traci swoich cudownych właściwości. A właśnie taki zamknięty w słoiczku jest doskonałym dodatkiem do mięs, pasztetów, sosów … Dzisiaj moja propozycja – czosnek marynowany z rozmarynem i ziołami prowansalskimi.
Składniki:
8 główek czosnku
liście laurowe (po 2 na słoiczek)
pieprz w ziarenkach (kilka ziarenek na słoiczek)
1,5 łyżeczki rozmarynu / 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
oliwa z oliwek (łyżka na słoik)
2 szklanki octu 10%
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Zaczynam od czosnku – należy go podzielić na ząbki i obrać – od razu Was uprzedzę, że najmniej przyjemna część przygotowywania czosnku – wymaga dużo cierpliwości i samozaparcia 🙂 Najlepiej nie kroić ząbków, nawet jeżeli są duże zostawiać je w całości. Jednak jeżeli znajdziecie jakieś brązowe plamki, zdecydowanie należy je odkroić.
W rondelku zagotowuje wodę i do takiej gotującej wrzucam ząbki czosnku. Gotuję je 2 minuty, następnie odcedzam i przelewam zimną wodą.
Do słoiczków wkładam listki laurowe i pieprz. Do jednego wsypuje rozmaryn, a do drugiego zioła prowansalskie.
Czosnek wkładam do słoiczków.
Przygotowuję zalewę: wodę z octem, cukrem i solą zagotowuję i dobrze mieszam, tak aby wszystko ładnie się rozpuściło. Gorącą zalewą wypełniam słoiczki zostawiając około cm do krawędzi. Na wierzch wylewam około łyżki oliwy. Dobrze zakręcam.
Odstawiam do ostygnięcia, można czymś przykryć. Konsumujemy po 2 tygodniach przynajmniej 🙂
Smacznego!!!