Uśmiecham się do Was, bo połączenie marchewki z groszkiem jest dla mnie wyjątkowe. Przede wszystkim wizualnie – połączenie pomarańczowego z zielenią działa na mnie energetyzująco i bardzo pozytywnie. Po za tym smaki groszku i marchewki świetnie do siebie pasują i współgrają. A na koniec – czy wiecie, że było to ulubione danie Marylin Monroe? Tak, tak moi drodzy, ta ponadczasowa ikona piękna przepadała za marchewką z groszkiem. I jak tu tej potrawy nie lubić?
Składniki:
10 marchewek
1 puszka groszku konserwowego (można też użyć groszku mrożonego, a najlepiej świeżego, prosto z ogródka)
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz, oliwa z oliwek, troszkę wody
Wykonanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę i kilka minut dusimy. Następnie dolewamy wody – tyle, aby przykryła marchewkę i dusimy do miękkości. Dodajemy groszek, solimy i pieprzymy do smaku.
Całość podgrzewamy i możemy podawać.
Smacznego!!!