Łazanki
Kluski i makarony

Łazanki

Pyszne domowe kluseczki – robi się je błyskawicznie i cudownie smakują w zupie.

Składniki:

1,5 szklanki mąki

2 jajka

szczypta soli

trochę wody

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, robimy po środku wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy sól. Ciasto zagniatamy dolewając powoli wody. Ciasto powinno być dosyć twarde. Wałkujemy je bardzo cieniutko i kroimy na kwadraciki – nożem lub radełkiem. Rozkładamy na ściereczce do przeschnięcia.

Łazanki wrzucamy do osolonego wrzątku i od momentu wypłynięcia, gotujemy 2 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Taki makaron można przygotować dużo wcześniej, ususzyć przez noc i trzymać w zamkniętym pojemniku.

Znajdź więcej:  Kopytka – jak zrobić?

Dodaj komentarz