Witajcie! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne, kruche ciasteczka. Ja akurat robiłam je na Święta Wielkanocne, dlatego moje ciastka mają kształt króliczków – ale oczywiście kształt zależy od foremek, jakich użyjecie. Jeżeli chodzi o dekorowanie, to można po prostu gotowe i lekko przestudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem, można zrobić polewę lub udekorować lukrem. ja wykorzystałam kolorowe lukrowe pisaki.
Składniki:
100g cukru
300g mÄ…ki
200g masła (1 kostka)
2 jajka
Wykonanie:
Zaczynamy od przesiania mąki do miski, Następnie dodajemy cukier, wbijamy jajka i dorzucamy jeszcze zimne, pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekam nożem, tak aby się połączyły i powstało coś na kształt kruszonki. Później zagniatam ciasto ręką, a gdy przybierze ono formę zwartej, gładkiej kuli, przekładam do torebki foliowej i chowam na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie, dzielę ciasto na 2 części i każdą kolejno rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie. Wycinam kształty i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piekę około 15 – 20 minut, aż ciasteczka staną staną się lekko złote.
Pozostaje je przestudzić na kratce i udekorować wedÅ‚ug gustu 🙂 Smacznego!